Grootschalig initiatief richt zich op encryptie hele web

Grootschalig initiatief richt zich op encryptie hele web

lets encrypt

Verschillende grote organisaties betrokken bij het web steunen een initiatief voor het gebruik van gratis certificaten zodat in ieder geval al het webverkeer versleuteld wordt.

Het initiatief voor de oprichting van een non-profitorganisatie ‘Let’s Encrypt’ komt van de Electronic Frontier Foundation (EFF), samen met partijen als Mozilla, Cisco en Akamai Technologies.

De nieuwe organisatie wil gratis SSL/TLS-certificaten beschikbaar stellen aan alle websitebeheerders. Het doel is zo veel mogelijk van het webverkeer te versleutelen volgens Transport Security Layer (TLS), de opvolger van Secure Socket Layer (SSL). De initiatiefnemers willen het hele uitgifte- en vernieuwingsproces van de digitale certificaten automatiseren zodat het voor de websitebeheerders heel makkelijk wordt de versleuteling toe te passen.

Het initiatief gaat voorbij aan een ander doel van de certificaten, namelijk het vaststellen van de identiteit van de aanvrager. ‘Let’s Encrypt’ holt daarmee ook de veiligheid van het webverkeer weer uit. Controleren of in het URL-veld ‘https’ staat in plaats van ‘http’ is niet meer voldoende om er zeker van te zijn ook daadwerkelijk een verbinding te hebben met bijvoorbeeld de eigen bank. Gebruikers moeten meer gaan letten op het type certificaat dat de betreffende organisatie gebruikt.

Bron: Automatiseringsgids.nl