Computers ‘gegijzeld’ na nepmail Bol.com

Computers ‘gegijzeld’ na nepmail Bol.com

bol.com

Cybercriminelen hebben vrijdag geprobeerd Nederlanders op te lichten. Ze stuurden een mail rond over een zogenaamde bestelling bij Bol.com. Als mensen de bijlage openen, nemen de afzenders de computer over. Zij eisen vervolgens losgeld van de gedupeerden. Dat heeft Bol.com aan het ANP laten weten.

Meerdere klanten hebben vrijdag contact opgenomen met het bedrijf. Het is niet bekend hoeveel mensen de dupe zijn geworden. Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanuit het adres klantenservice@bol.com. ,,Wij sturen zulke mails nooit vanuit dat adres, mensen kunnen het daaraan herkennen. Bovendien is de bijlage een zip-bestand. Zulke bestanden versturen wij nooit”, aldus een woordvoerster. De webwinkel zal aangifte doen. Bol.com benadrukt dat het niet gehackt is.

Bol.com heeft zijn klanten laten weten: ,,Wij adviseren iedereen die een e-mail met een zip-file uit onze naam ontvangt, de bijlage niet te openen en de e-mail direct te verwijderen.” Het fenomeen cybergijzeling (ransomware) kwam vorige maand ook in het nieuws. Toen gebruikten de daders de namen van PostNL en DHL om toegang tot computers te krijgen. Het is niet bekend wie erachter zitten en of het nu om dezelfde daders gaat.

Bron: Het Parool