CBP dreigt Google met miljoenenboete om privacy-inbreuken

CBP dreigt Google met miljoenenboete om privacy-inbreuken

Google

Google moet van het CBP Nederlandse internetgebruikers om toestemming vragen voor het opslaan van zoekopdrachten en surfgedrag, het scannen van e-mail en het volgen van YouTube-kijkgedrag. Doet Google dit niet voor maart, dan riskeert het een boete tot 15 miljoen euro.

De privacywaakhond meldt op zijn website dat het Google een zogeheten last onder dwangsom heeft opgelegd die kan oplopen tot 15 miljoen euro. De internetreus zou door zijn aanpassingen aan de algemene voorwaarden in 2012 niet voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens.

Volgens het CBP combineert Google gebruikersgegevens, ook van internetgebruikers die niet zijn ingelogd met een Google-account en op websites waar het bedrijf cookies plaatst. Deze privacygevoelige data wordt onder andere gebruikt voor het tonen van advertenties. De privacywaakhond stelt dat Google zijn gebruikers onvoldoende informeert over deze werkwijze en bovendien niet om toestemming vraagt. Dat is in de ogen van het CBP een overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Bron: Tweakers.net